Duo Schoon/Dellebeke aan de slag bij Barneveldse zwemvereniging - artikel uit de Barneveldse Krant van 19 augustus 2010

BARNEVELD - Stephan Schoon en Jeroen Dellebeke zijn komende jaren dé gezichten van zwem-en waterpolovereniging DWK. Het trainersduo, waarvan eerstgenoemde Hilversummer (27) hoofdverantwoordelijk wordt met de 28-jarige Vlissinger als zijn rechterhand, gaan ze zich verder richten op de voortgaande professionalisering van de club. Schoon volgt Jaco van Gent op, die ermee ophoudt in Barneveld. De coach is afkomstig van De Otters uit het Gooi, waar hij gezwommen heeft en in het afgelopen seizoen hoofdtrainer was. ,,Het is een eer om hier te werken."

Beide trainers zijn ondanks hun relatief jonge leeftijd gepokt en gemazeld binnen de zwemsport. Schoon deed veel praktijkervaring op als assistent-coach bij de Nederlandse ploeg van de laatste Paralympics (Olympische Spelen voor gehandicapten) in Peking en was ook een tijdje werkzaam als trainer op het Antilliaanse eiland Sint Maarten. Ook is hij een tijd actief geweest als teamleader in de IT-sector. Dellebeke bouwde bij De Stormvogel in Vlissingen een succesvolle selectie op met onder meer Judith Stap en Manon Minneboo. Laatstgenoemde kwalificeerde zich bij de Amsterdam Swim Cup voor de Jeugd Olympische Spelen in Singapore. Dellebeke: ,,Ik heb dus nog wat moois tegoed bij De Stormvogel. Dat wordt nog een mooi reisje waar ik heel veel zin in heb. Daarvoor én daarna ben ik zo'n tien tot vijftien uur per week actief voor DWK, maar ook mijn werk bij de KNZB (Koninklijke Nederlandse Zwem Bond, JJ) gaat gewoon door. Ik heb er zin in om in Barneveld aan de slag te gaan."
De zwemwereld zal Dellebeke vooral kennen als medewerker Sport op het bondsbureau van de KNZB in Nieuwegein.
Ook Schoon kijkt met veel genoegen vooruit op het Barneveldse karwei. Ambities zijn er te over bij de club die zo bezig is de professionaliseringsslag te slaan. Eerder dit jaar ontving de vereniging namelijk het zogeheten MOZ-predicaat van de zwembond. Bij DWK kunnen junioren- en jeugdzwemmers dit MOZ-traject volgen. Het predicaat (een meerjaren-opleidingsplan zwemmen) is een door de KNZB ontwikkeld opleidingssysteem, waarmee de basis kan worden gelegd voor het worden van een topzwemmer. Deze uitgebreide trainingsmogelijkheden trekken veel getalenteerde zwemmers uit de regio naar DWK. Aan de nieuwe trainer de schone taak dit te coördineren. ,,Wij starten dit seizoen met een TOC, een Talenten Opleidings Centrum. Dit is één van de nieuwe dingen die wij willen ontwikkelen. Dit is als het ware de hoogste afdeling binnen de club, waar zwemmers voor moeten solliciteren. Dat klinkt gek, maar wij willen alleen écht gemotiveerde én gekwalificeerde zwemmers in deze groep hebben. Ook moeten ze wel aan bepaalde tijden voldoen. Ons steven is om tot een selectie van zo'n tien tot vijftien zwemmers te komen. Uit dit groepje moeten op termijn zwemmers doorstromen naar één van de vier zogeheten RTC's, de Regionale Trainings Centra, de grootste clubs van ons land, waartoe Drachten, Dordrecht, Eindhoven en Amsterdam behoren." Verder moet er een structuur worden neergezet na het behalen van het MOZ-keurmerk. ,,Wij moeten de boel gaan neerzetten hier, zwemmers de beste faciliteiten bieden en andere clubs in de regio helpen met onze expertise."
Deze zomer is er naar alle waarschijnlijkheid al een zwemmer die overstapt naar zo'n RTC. De kans is groot dat Ferry Weertman de 'transfer' maakt naar Eindhoven. Schoon heeft ook andere doelstellingen. ,,De zwemmers moeten vooral sterker worden. Wij gaan daarom meer op het land aan de slag met de 'landtrainingen'. Wij onderkennen het belang hiervan heel erg en gaan dat hier meer ontwikkelen. Dit is ook met het oog op blessurepreventie. Ach, ja, iedere trainer heeft zo zijn eigen ideeën, nietwaar?"
Met de komst van beide trainers is de mogelijkheid ook geschapen om trainer Sebastiaan Kuijper meer rust te gunnen. Dellebeke, in het verleden behorend tot de beste Zeeuwse zwemmers, licht toe: ,,Hij doet weer een stapje terug en traint komend seizoen nog maar drie keer de junioren. In totaal beschikt de club trouwens over twintig trainers. Dat is wel luxe hoor. Of ik het geen probleem vind zo lang te moeten reizen van Vlissingen naar Barneveld? Jazeker wel, ik ben daarom op zoek naar woonruimte hier in Barneveld. Dat is alleen niet zo makkelijk..."
Wat het werken in Barneveld voor beide heren aantrekkelijk maakt, is dat ze kunnen putten uit een rijk reservoir aan zeer talentvolle zwemmers. Schoon, zelf in totaal vijftienvoudig Nederlands kampioen op zowel de 400 als 1500 meter, noemt een rijtje op dat wel eens de top zou kunnen halen. ,,Ik noemde je net al Ferry Weertman, maar daar kun je bijvoorbeeld zo Esmée Bos, Marissa Taribuka, Marion van den Berg, Michiel Bouw, Floor Verhaar, Macy Oortwijn, Stefan Hazeleger, Jos de Graaf en Joost Groeneveld aan toevoegen. Dat is lekker werken, kan ik je zeggen. Verder is het ook zo dat DWK nog echt een club is. Natuurlijk, we werken wel bedrijfsmatig zodat je kan zeggen dat het club en bedrijf ineen is, maar over het algemeen overheerst toch wel de charme van een echte vereniging vind ik. Dat spreekt me enorm aan. Verder kent DWK natuurlijk een bijzonder rijke historie en is het een vereniging die ook nu nog tot de top van Nederland behoort."
Voor Schoon en Dellebeke is de voorbereiding op het nieuwe seizoen inmiddels in volle gang. Eerste belangrijke afspraak is op 18 september als de wedstrijden in de Gelderse Hoofdklasse op de rol staan. Ruim een week later staat het NK estafette op het programma. ,,Dat wordt meteen een leuke test in Drachten", aldus Dellebeke.
Beide trainers denken enkel voordeel te halen uit hun relatief jonge leeftijd. ,,Ja, jongeren zijn vaak toch wat innovatiever en gaan makkelijker in vernieuwingen mee. Wij willen veel leren en zijn flexibel en vol energie. We hebben er zin in!"