DWK sterk in eerste ronde E.ON zwemcompetitie

De zwemmers van DWK zijn in de eerste ronde van de E.ON nationale zwemcompetitie zeer goed voor de dag gekomen. De ploeg van de hoofdcoaches Sebastiaan Kuijper en Jaco van Gent was verreweg de beste in de onderlinge ontmoeting met De Dinkel Denekamp en Bikkel Hoogeveen, en behaalde in de landelijke stand een knappe derde plaats achter de sterke ploegen uit Amsterdam en Eindhoven.

DWK greep direct in het eerste programmanummer de leiding in de wedstrijd door een overwinning van de meisjes-estafetteploeg 4x200m vrije slag. Aniek Broekhuizen, Marissa Taribuka, Manon Friskes en Esmée Bos zwommen vanaf het begin de concurrentie op achterstand en finishten uiteindelijk met meer dan een halve minuut voorsprong. De jonge zwemmers (11 jaar en jonger) Rosanne Leeuwis, Justus Ykema, Anouk van Nellestijn en Sook Willemsen deden dit nog eens dunnetjes over door in een spannende race de winst te grijpen op de 4x50m wisselslag-estafette.

De meest in het oog springende individuele prestaties van de dag kwamen op naam van Evy Witlox en Jelle Derksen. Witlox werd in november 2008 aan een slepende schouderblessure geopereerd en maakte haar rentree na een lange revalidatieperiode. Op één van haar specialiteiten, de 50m rugslag, troefde ze direct alle tegenstanders af met een sterke 0:29.97, slechts achttiende van een seconde boven haar persoonlijk record, goed voor de winst en binnen de NK-limiet. Jelle Derksen kwam bijzonder sterk voor de dag op de 100m schoolslag. Gestoken in een van de snelste zwempakken die nog tot 1 januari toegestaan zijn, zwom hij naar de overwinning in een pr van 1:04.43. Deze tijd is sneller dan het stokoude Nederlands record voor 15-jarigen (1:04.89 uit 1988), maar omdat bij deze wedstrijd geen gebruik werd gemaakt van elektronische tijdwaarneming gaat Derksen's tijd niet de boeken in als een nieuw nationaal record.

Records aangescherpt
In de jongste leeftijdscategorie wisten Rosanne Leeuwis, Laura Keijser en Lisette Groeneveld hun persoonlijke records op de 100m wissel- en 50m vrije slag scherper te stellen. Op de 100m wisselslag sleepte Leeuwis in een spannende race Anouk van Nellestijn mee naar eveneens een nieuw pr. Ook de broertjes Rens en Toon Koudijs waren op dreef; zij verbeterden hun tijden op allebei de afstanden, waarbij eerstgenoemde op de 100m wisselslag zelfs acht seconden van zijn tijd afzwom.
Als 12-jarige uitkomend tussen zwemsters tot 17 jaar hield Anoeska van de Kraats zich goed staande met nieuwe besttijden op de 100m rug- en 200m schoolslag, waarbij haar tijd op de laatste afstand (voor het eerst onder de 3 minuten) tevens goed was voor een limiet voor de NK junioren. Marloes Erkens is al het hele seizoen goed in vorm; dit etaleerde ze opnieuw met persoonlijke records op beide afstanden. Esther Wagelaar en Ferry Weertman zwommen nieuwe persoonlijke records op de 100m rugslag.
Laura Willemsen was goed op dreef in de categorie tot 13 jaar. Zij noteerde pr's op de 100m vlinder- en 200m rugslag. Op de 100m vlinderslag waren er eveneens mooie races en pr's voor Hanneke Groen en Carli Harteman. Op de 200m rugslag bij de jongens kwamen vijf nieuwe pr's op de klokken. Er werden echter drie van de vijf jongens gediskwalificeerd wegens technische fouten, waaruit blijkt dat deze jongens nog veel winst kunnen boeken op hun rugslagtechniek. Marnix Ykema en Nino Sieling wisten ook hun pr op de 100m vlinderslag aan te scherpen.
In de leeftijdscategorie tot 15 jaar noteerden Jacco Doest, Manon Friskes en Macy Oortwijn een nieuw pr op de 100m schoolslag. Oortwijn wist daarnaast de 200m vrije slag winnend af te sluiten, net als Jelle Derksen, die dit in een nieuw pr deed. Nieuwe records op de laatste afstand waren er ook voor Jacco Doest, Ivar van Ginkel, Jacko van der Meer en Michiel Bouw.

Estafette
Voor de seniorenzwemmers stonden vier individuele afstanden en een estafette op het programma. Op de 400m vrije slag zweepten Felix Broekhuizen en Ferry Weertman elkaar op tot de eerste en tweede plaats, met voor eerstgenoemde een nieuwe persoonlijke besttijd. Broekhuizen werd eveneens tweede op de 100m wisselslag, tussen collega-DWK'ers Rutger Sloof (eerste) en Merijn Ellenkamp (derde). Laatstgenoemde wist daarna de 50m rugslag winnend af te sluiten, terwijl Rutger Sloof in een spannende tweestrijd op de 100m schoolslag zijn tegenstander uit Hoogeveen net voor moest laten gaan.

Ereplaatsen
Voor Tom van de Kamp waren er pr's op de 100m wissel- en 50m rugslag. Marion van den Berg eiste op al haar afstanden met nieuwe persoonlijke records ereplaatsen voor zich op. Naast een fraaie overwinning na een sterke race op de 400m vrij waren er voor haar derde plaatsen op de 50m rug- en 100m wisselslag. De estafetteploegen 4x100m wissel- (dames) en vrije slag (heren) sleepten aan het eind van de wedstrijd in een ware heksenketel van aanmoedigingen een zwaarbevochten derde respectievelijk tweede plaats in de wacht.
Bij het tellen van de punten en het opmaken van de balans bleek de score van DWK deze competitieronde vele malen beter dan vorig jaar.

In de landelijke stand leverde het zelfs een derde plek op, achter De Dolfijn uit Amsterdam en Eiffel Swimmers PSV uit Eindhoven, twee ploegen die samen het grootste deel van de Nederlandse topzwemmers in de gelederen hebben. De DWK-zwemmers mogen volgens de trainers ,,trots" zijn op hun knappe prestatie en zullen er alles aan doen om deze hoge klassering vast te houden in de komende competitieronde, 14 november in thuisbad De Veluwehal.