Officieuze Nederlandse Records bij RK Estafette

Afgelopen zaterdag werd in Hengelo de eerste editie van de Regionale Estafette kampioenschappen gehouden. De DWK zwemploeg deed er mee met ruim 30 zwemmers en kwam in actie met twee dames, twee heren een meisjes junioren en een jongens junioren team. Maar liefst 11 keer werd er om de medailles mee gedaan, waarvan zes keer op de hoogste trede.

Dat hadden meer ereplaatsen kunnen zijn, ware het niet dat er twee keer een onfortuinlijke diskwalificatie werd opgelopen door de snelste ploegen op de 4x100m schoolslag heren (valse overname) en bij de 4x100m wisselslag heren. De wedstrijden in Hengelo waren voor de meeste zwemmers ook de eerste races van het seizoen in een 50 meterbad. Dat resulteerde voor de startende zwemmers in een aantal gevallen ook voor de eerste persoonlijke records.

Bij aanvang van de wedstrijden werd door de organisatie bekend gemaakt dat er tot nu toe in Nederland nog nooit races over 4x 100m schoolslag en 4x100m vlinderslag in een 50m bad zijn gehouden, waardoor winnaars van deze onderdelen automatisch ook een Nederlands record zouden zwemmen. De winst op 3 van deze vier onderdelen ging naar een DWK team, waardoor deze ploegen aanspraak konden maken op deze records.

Het vierde team, de 4x100m schoolslag dames met Anoeska van de Kraats, Vera Renshof, Birgit van Buiten en Isabel Aardema, werd tweede op dit onderdeel maar vanwege de aanwezigheid van een buitenlandse zwemster in het winnende team schoof het eventuele NR ook naar DWK. Echter, de startlimieten die de KNZB in november 1990 heeft vastgesteld voor deze afstanden gooiden uiteindelijk roet in het eten, waardoor de tijden op dit moment alleen als ‘snelste ooit’ in de boeken gaan.

De wedstrijd werd afgesloten met de 10x 100m vrije slag, waarbij het team bestond uit vijf heren en vijf dames. Op papier had DWK een voorsprong op de naaste belagers van zo’n 7 seconden, maar de ploeg met Serginni Marten, Vera Renshof, Niek Heethaar, Fleur Donker, Thomas Kappe, Birgit van Buiten, Luuk Nijland, Isabel Aardema, Kevin Eltink en Sanne Ditzel wist met 9.44,21 met ruim 20 meter voorsprong als eerste aan te tikken. In het totaalklassement kwam de ploeg met een vierde plaats net niet op het podium.