Kleine 100 medailles voor DWK-zwemploeg bij GK in Nijmegen

De afgelopen twee weekenden werden in het Sportfondsenbad in Nijmegen de Gelderse Kampioenschappen Zwemmen gehouden. Die hebben de zwemmers van DWK bepaald geen windeieren gelegd. De ploeg sloot gisteren het toernooi af met bijna 100 medailles. In totaal werd er 42x een DWK-zwemmer, zwemster of estafetteploeg Gelders Kampioen. Daarnaast scoorde de ploeg 31x zilver en 22x brons.

Birgit van Buiten en Luuk Nijland waren oppermachtig dit GK. Van Buiten kwam thuis met 10x goud, 1x zilver en 1x brons en wist daarmee ook de all-in beker van het toernooi te winnen. De grootste verbeteringen maakte ze op de drie vlinderslagafstanden. De all-in prijs bij de heren ging naar Luuk Nijland, goed voor 6x goud en 3x zilver. Meest verassende was de 2.09 op de 200m vlinderslag, waarmee hij momenteel zesde staat in de landelijke ranglijsten.

Op het podium

Op de hoogste trede kwamen ook de dames Ilse Volkers (4x), Fleur Donker (3x), Vera Renshof (2x) en Isabel Aardema. Ook Jeanne Blaisse, Sanne Ditzel en Lena Minderaa vielen in de prijzen. Goud bij de mannen was er verder voor Ardi Knol (3x), Dylan Donkersteeg (2x), Joas Groeneveld, Justus Ykema, Niek Heethaar, Luc de Kreek en Raphael Mennen. Nino Sieling, Rick de Kreek, Max Voortman en Ruben Koek vielen eveneens in de prijzen. Bij het Parazwemmen worden de beste prestaties per weekend gedecoreerd en Marieke van Soest behaalde daarbij twee keer goud. Lars Jacobsen scoorde beide weekenden een zilveren medaille.

Opvallende combinaties waren de drie overwinningen van Fleur op drie 200 meters; rug-, vlinder en vrije slag. Een clean sweep op de schoolslag was er voor Ardi Knol, hij won alle drie de afstanden bij de senioren. Hetzelfde gold voor Ilse Volkers op de rugslag bij de meisjes jeugd-1 en Van Buiten op de rug- én schoolslag in de jeugd-2 categorie.

Persoonlijke verbeteringen

Over beide weekenden samen werden er maar liefst 110 in een nieuw persoonlijk record gezwommen. De grootste verbetering was er voor Marieke de Jong. Zij scherpte haar persoonlijk record op de 50m vlinderslag aan van 46.57 naar 33.72. Bijna alle zwemmers wisten wel meerdere persoonlijke records te zwemmen. Een rijtje met het aantal PR’s:

Naam PRs Naam PRs
Birgit 8 Rick 9
Jeanne, Ilse 6 Niek 7
Lena 5 Joas, Luc 6
Isabel, Vera, Celine 4 Bjorn 5
Rianne, Mara 3 Dylan, Raphael 4
Sanne, Anoeska,
Marieke S, Yanou
2 Lars 3
Marieke J, Thirza,
Annabel, Senna
1 Jarno, Luuk,
Jurre, Max
2
    Ruben, Nino,
Dave
1

Op naar de NK’s

Tevens werd door 14 zwemmers nog een startbewijs behaald of aangescherpt voor de NJJK en ONK, medio en eind juni. Voor de NJJK hebben Jeanne Blaisse, Birgit van Buiten, Dylan Donkersteeg, Joas Groeneveld, Lena Minderaa, Vera Renshof en Ilse Volkers nog een of meerdere tijden verbeterd. Voor de ONK in Amersfoort wisten Fleur Donker, Niek Heethaar, Lars Jacobsen, Annabel Kuipers, Luuk Nijland, Marieke van Soest en Max Voortman zich nog te verbeteren.

Senioren oppermachtig

Zeer overtuigend waren de estafettes. Alle estafetteploegen die deelnamen zijn in de prijzen gevallen, waaronder zes overwinningen in de seniorencategorie. De dames 4x100 vrije slag, met Fleur, Vera, Birgit en Celine als slotzwemster maakten het tot in de laatste meters erg spannend en wonnen met 0.02 verschil van de thuisploeg. Dit was voor de ploeg wel de mooiste overwinning. Op voorhand werd al duidelijk dat de jeugd- en seniorenzwemmers de bovenhand zouden gaan voeren bij dit GK. Op menig startlijst werd de koppositie door één of meerdere DWK zwemmers bezet. De heren senioren hadden het doel om alle onderdelen te winnen, helaas lukt dat net niet, op 3 onderdelen na die werden gewonnen door EK/WK ganger Nyls Korstanje van de thuisploeg.

BijlageGrootte
stats GK Nijmegen.pdf46.66 KB