Succesvol Gelders Kampioenschap in Nijmegen

NIJMEGEN – Voor het eerst in jaren waren de meisjes jeugd en senioren dames van DWK het meest succesvol bij de Gelderse zwemkampioenschappen, die de afgelopen twee weekenden in het Erica Terpstra zwembad in Nijmegen werden gehouden.

De meiden waren samen goed voor 19 Gelderse titels, en daarnaast ook Gelders kampioen op de estafettes 4x100m wisselslag én 4x200m vrije slag. Het waren spannende races, met name op de 4x200 vrij moest diep gegaan worden om de thuisploeg Aqua Novio af te slaan. Een hoofdrol was bij de meiden weggelegd voor Vera Renshof (3x goud), Ilse Volkers (5x goud) en Birgit van Buiten (9x goud).

Renshof was bij de meisjes jeugd-1 de snelste op de 100, 200 en 400m vrije slag. In dezelfde categorie snelde Ilse Volkers naar de eindzeges op alle rugslag onderdelen en de 200 en 400m wisselslag. Van Buiten was dominant bij dit GK. Bijna alle onderdelen bij de jeugd-2 kwamen op haar naam: alle rugslag onderdelen, alle schoolslag nummers en uiteraard ook de 200 en 400 wissel. Op de 200m schoolslag scherpte ze haar clubrecord voor 15- en 16-jarigen aan naar 2.34,70. Tevens was er op de laatste dag nog de titel op de 200m vlinderslag. Isabel Aardema (400 wisselslag) en Lena Minderaa (100 vlinderslag) zorgden voor de andere twee titels bij de dames.

Bij de jongens waren het Dylan Donkersteeg (3x), Luuk Nijland (2x), Matej Danis, Niek Heethaar, Ardi Knol en Justus Ykema die dit toernooi op de hoogste trede mochten stappen. Donkersteeg zegevierde op de 50 en 100 vrije slag én de 50m vlinderslag. Met name zijn 25.01 op de 50 vrije slag was sterk. De een jaar jongere Danis, afkomstig uit Slowakije en actief bij de FSG Academy in Apeldoorn, kon zich goed optrekken aan de Nederlandse top die in het water ligt bij deze regionale kampioenschappen. Hij snelde op de 100 rugslag naar de zege. De 50m vrije slag legde hij af in 25.08, goed voor een DWK clubrecord voor 14-jarigen. Deze stond op naam van Tim van Deutekom uit 2006.

Andere zeges waren voor Luuk Nijland (50 rugslag, 100 vlinderslag), Niek Heethaar (200 rugslag), Ardi Knol (200 schoolslag) en Justus Ykema (200 wisselslag). Joas Groeneveld, Nino Sieling, Luc de Kreek, Jurre Stammes, Raphael Mennen, Celine Schoenmaker en Sanne Ditzel kwamen ook één of meerdere malen op het podium. Het is goed om te zien dat de senioren vooral op de zwaardere afstanden presteren. Spannend was de race op de 4x100m wisselslag heren senioren, waar in de laatste meters Nino Sieling net 1 meter te kort kwam voor de gouden plak. Het was de enige estafette-medaille voor de mannen dit toernooi, mede als gevolg van keuzes van de senioren in voorbereiding op de Nederlandse kampioenschappen in december.

Nederlands record Marieke van Soest

Marieke van Soest en Lars Jacobsen vielen in de prijzen bij het Para-zwemmen. Zij zwemmen volledig geïntegreerd, terwijl er voor hen weekendprijzen beschikbaar worden gesteld op basis van de beste prestaties van het weekend. Marieke had zowel het eerste als tweede weekend de gouden plak ontvangen, Lars werd twee keer tweede. Van Soest vestigde tijdens het eerste weekend een Nederlands record op de 200m wisselslag in de categorie SM3. Met 5.01,78 zorgde zij dan ook voor de beste prestatie van het toernooi.

De GK leverde de ploeg ruim 100 nieuwe persoonlijke records op. De grootste verbetering was voor Matej op de 50m rugslag (28,86). Hij wist bij de jongens ook de meeste persoonlijke records te zwemmen, 11 in totaal. Bij de dames was dat Celine, met maar liefst 10 persoonlijke records. Ook Ruben, Anoeska, Rianne, Max, Fleur, Mara, Annabel en Rick deden van zich spreken met meerdere persoonlijke records. Zij zorgden met z'n allen voor een zeer geslaagde GK, waar de coaches blij op terugkijken.

Meer foto’s: https://myalbum.com/album/rWWWHsEcZBV9  (Jarno van Lagen)